Aanwijzingen dat huidkanker afneemt in Australië

09
sep
2014
Geplaatst in: Huidkanker

In het julinummer 2014 van de JAAD staat een artikel van Olsen en medewerkers over de trends in het aantal huidkanker gevallen in Australië.
Australië is een land met iets meer inwoners dan Nederland (20 miljoen) en heeft 5x zo veel gevallen van huidkanker per jaar vergeleken met Nederland. Daarom is men in Australië in 1980 al gestart met intensieve campagnes om mensen uit de zin te houden of zich in ieder geval te beschermen tegen zonlicht als ze buiten zijn.

Slip-slap-slop
De slip-slap-slop leuze is wereldberoemd geworden als voorbeeld van een manier om mensen bewust te maken. Want, hoewel al jaren geleden gestaakt, kan iedereen in Australië je vertellen wat slip-slap-slop betekent, weet ik uit eigen ervaring.

Australië mag dan een gidsland zijn op gebied van anti-zonlicht campagnes, het aantal kankergevallen is hoog en nog steeds stijgende. Helpt al die voorlichting dan wel? Olsen heeft in haar onderzoek de kankerregistraties van 2000 tot 2011 onderzocht. Zij merkte dat er nog steeds een jaarlijkse stijging in het aantal operaties was (2,2% voor vrouwen en 3,3% voor mannen), maar opmerkelijk genoeg daalde het aantal bij de leeftijds groep jonger dan 45 jaar. Het hoogste was de stijging bij mannen tussen 75 en 84.

Een stapelziekte
En dat is precies wat je zou verwachten bij goede voorlichting over de gevaren van zonlicht bij huidkanker. Huidkanker is namelijk een risico dat zich stapelt naarmate je langer en vaker in de zon geweest bent. Kortgezegd: de generatie 60+ is eigenlijk al verloren. De schade die deze mensen gehad hebben, maak je niet meer ongedaan. Juist bij mensen die vanaf jonge leeftijd bewust met de zon zijn omgegaan, hoop je uiteindelijk minder problemen te zien.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Voeg een nieuwe reactie toe: