Minder zichtbare littekens na botuline toxine gebruik

07
feb
2013
Geplaatst in: Algemeen, Botox, Littekens

In Facial Plastic Surgery schrijft de chirurg Eric Jablonska samen met 2 collega’s een artikel over het gebruik van botuline toxine (Botox, Dysport en Bocouture) om een litteken beter te laten genezen en daardoor minder zichtbaar te maken.

Het idee is heel logisch: een wond geneest beter als de wondranden niet bewegen. Door beweging, met name spanning die loodrecht op de wondranden staat (die de wond als het ware uit elkaar trekt) zorgt voor een breed en opvallend litteken. Maar ook krachten schuin op de wond verstoren het optimale genezingsproces.

Vooral de mimiek in het gezicht levert spanning op een wond. Door mimiekspieren lam te leggen verdwijnt deze spanning. De auteurs keken naar het effect van Botox op genezing van wonden op het voorhoofd, de neus en de kin. Dit zijn plaatsen waar Botox ook om cosmetische redenen gebruikt wordt. De resultaten bleken inderdaad erg goed: veel ernstige verwondingen bleken nauwelijks zichtbare littekens achter te laten.

Dit was echter geen gecontroleerde studie, waardoor deze resultaten niet vergeleken kunnen worden met personen die dezelfde verwondingen hadden maar geen Botox hadden gekregen. Dat maakt de conclusies minder sterk. Maar de resulaten zijn wel erg mooi.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Voeg een nieuwe reactie toe: