Weghalen van moedervlekken en wratjes

28
mrt
2011
Geplaatst in: Littekens

Wij dermatologen zijn over het algemeen ‘de dokters die kleine huidfrutsels weghalen’. Ook zijn wij dermatologen degene die zeggen dat chirurgen daarbij veel te snel met het mes klaarstaan (de goeden niet te na gesproken natuurlijk). Over het weghalen van dikke moedervlekken, wratjes en andere onschuldige frutsels van de huid wil ik graag wat meer duidelijkheid geven.

Mesjes zijn niet altijd nodig
Kleine wratachtige groeisels zijn heel eenvoudig zonder mes te verwijderen. We gebruiken daarvoor een techniek die elektrodissectie heet. Een dun stalen draadje dat tot een lusje gebogen is, wordt door een kleine hoeveelheid stroom verwarmd. Dit draadje snijdt met heel weinig weerstand door de huid, “alsof het boter is”. Daardoor kan heel precies op het huidniveau worden gesneden. En het mooie is tevens dat het niet bloedt. Zo kunnen op eenvoudige wijze heel veel  van dit soort oneffenheden tegelijkertijd worden verwijderd. Ik doe er soms wel 10 of 20 in een sessie!

Vooral in het gezicht wordt het resultaat van deze behandeling heel mooi. Door de grote hoeveelheid bloedvaten en huidadnexen is de genezingskracht van de huid in het gezicht enorm goed. Daardoor is de genezing van schaafwonden (want dat zijn het uiteindelijk) heel erg goed en is er na genezing niets meer van het wondje te zien.

Het bekendste voorbeeld van een geslaagde elektrodissectie behandeling vind ik oud-premier van Agt. Deze man werd altijd met een donkere pukkel links naast zijn mond gezien. Opeens was deze verdwenen, tot verdriet van de politieke tekenaars, die hem daarmee altijd karakteriseerden!

6 reacties
 1. Weet u hoe het voelt

  • drvelthuis permalink

   Dag Sonja,
   Bij wratjes met een klein steeltje wordt doorgaans geen verdoving gebruikt. Bij alle andere plekjes die behandeld worden, wordt voor iedere plek een klein verdovingsprikje gegeven. U dan voelt dus de prikjes wel, maar de behandeling helemaal niet meer.

   Met vriendelijke groet,
   Dr. Velthuis

 2. Beste Dr. Velthuis,

  Omdat mijn gezicht redelijk veel moedervlekken bevat, zou ik er graag een aantal weg laten halen. Mijn vraag aan U is; de moedervlekken die ik weg wil laten halen liggen maar enkele milimeters naast elkaar. Is het mogelijk om ze allemaal te laten verwijderen? Of wordt het dan een groot, lelijk litteken? Ook heb ik een moedervlek onder mijn oksel. Dit is erg onhandig en bovendien draag ik daarom geen hempjes. Deze zou ik dus ook graag weg willen laten halen. Het probleem is dat ik écht bijzonder bang ben voor prikken/injecties. Doet een verdovingsprik in de oksel en de kaaklijn erg veel zeer? Wat zijn de meest gevoelige plekken op het lichaam wat injecties betreft?

  Ik hoop graag op uw antwoord.

  Met vriendelijke groet,

  Esmee!

  • drvelthuis permalink

   Hallo Esmee,

   Moedervlekken die een stukje boven de huid uitsteken zijn het makkelijkst weg te halen door middel van “shaven” (=wegschaven). Dat geeft in het gezicht geen zichtbaar litteken en op de rest van het lichaam een wit plekje op de plaats waar de moedervlek zat. Bij shaven is het geen bezwaar als moedervlekken dicht naast elkaar zitten. Bij moedervlekken die in het niveau van de omliggende huid liggen, zal er echt weggesneden moeten worden. Dan is het wel een bezwaar dat de moedervlekken vlak naast elkaar liggen. In dat geval kan het best eerst de ene moedervlek en later de andere gedaan worden. Injecties zijn het meest pijnlijk rondom de mond en de neus. Verder vallen de verdovingsprikken nogal mee, vinden mijn patiënten.

   Hartelijke groet, Dr. Velthuis

 3. eren permalink

  Dag, ik heb een moedervlek op mijn nek ik k zou hem graag weg willen maar ik heb al in filmpjes gezien waar ze snijden en dat kan ik gewoon niet aan en kan ik het ook laten verbranden? Alvast bedankt !

 4. Marlies permalink

  Goedemiddag,

  Ik heb een paar lichte moedervlekken op m’n gezicht die iets op de huid liggen, maar wel huidskleurig zijn. Ik wil hier graag vanaf. Kan dit zonder littekens verwijderd worden? Tevens heb ik een lelijk litteken van mijn navelpiercing en na 2 zwangerschappen ziet dat er niet mooi uit. Graag wil ik hier ook iets aan laten doen

Voeg een nieuwe reactie toe: